Denne gang handler emnet om Facebook efterlysninger.
Det kan virke som en god idé at efterlyse ejeren til et sæt tabte nøgler eller en vielsesring på Facebook. Rigtigt mange mennesker er på Facebook, og er villige til at dele budskabet for at finde ejeren igen. Og det er da også lykkedes at finde ejeren til mange tabte ting på Facebook af denne vej, men der er en bagside af medaljen, som folk ikke rigtigt tænker på når de deler en efterlysning.
For hvad sker der med dit opslag når ejeren er fundet – sletter du det igen?
Sikkert ikke – for du bliver nok slet ikke klar over at ejeren allerede er fundet – for du kender slet ikke til ejeren af den ting der efterlyses. Det samme sker der ved dem som deler “din” efterlysning. Dermed er du faktisk blot med til at sprede en efterlysning, uagtet at du ved noget om det er en reel efterlysning, om ejeren allerede er fundet, eller der blot er tale om en hoax, som har til formål at generere trafik på nettet.
Endnu værre er det, hvis der er angivet et telefonnummer i efterlysningen. Det ses ofte hvis der er tale om et dyr der står foran aflivning hvis der ikke findes en ny ejer inden XX timer. I de tilfælde kan det få konsekvenser for både den nuværende ejer af telefonnummeret, som bliver tvunget til at skifte nummer, da der efter flere år fortsat kommer opkald omkring det gamle opslag, for ikke at tænke på den nye ejer af nummeret, som vil blive blandet ind i noget der ikke har relevans.
Så hvad kan du gøre for at undgå at være medvirkende til denne slags uhensigstmæssigheder?
– Undlad at dele denne slags opslag.
– Tabte ting indleveres til politiet/hittegodskontoret hvor de er fundet.
– Informer de personer som deler denne slags opslag om det uhensigtsmæssige ved det, så de også bliver klogere næste gang.